ITALIANO

DEUTSCH

SLOVENŠCINA

HRVATSKI

KAKO PRIPREMITI DOBRU KAVU'

Za pripremu dobre kave ne krece se od kave, vec od vode.

Pruite vaim klijentima kavu apsolutne kakvoce!!

Koristite procicenu vodu, bez minerala i bez zagadujucih sastojaka - to je kljucan cimbenik za postizanje najbolje arome iz kave.

Vodu treba zagrijati na oko 89C.

Izbjegavajte kipucu vodu, jer zaustavlja postupak ekstrakcije dobre kave, kao i mlaku vodu, jer nedostatna temperatura onemogucuje ekstrakciju vanih sastojaka iz mljevenja.

Come fare un buon caff

Koristite ispravan omjer kave. Oko 7 grama za jednu dozu kave ili 14 grama za dvije.

Trik je u mljevenju i u stisku, koji djeluju na samljevenu kavu kada se istu stavi u aparat (uz pretpostavku da je temperatura optimalna). Ukoliko je kava pregrubo samljevena, to moete kompenzirati stiskanjem, dok kod prefinog mljevenja, kavu valja manje stisnuti.

Stavite mjeavinu u drac za filtar sito ili u grupu (rucku) aparata za espresso, te ju spreajte uz uporabu pomagala za pritiskanje kave. Kao to je prethodno navedeno, nedovoljan stisak ne dozvoljava vodi izlucivanje kljucnih cimbenika. Kada je pak stisak prejak, ekstrakciji ce trebati vie vremena, to ce rezultirati gorkim okusom i kavom bez kreme.

Ako naucite potivati prethodno navedene postupke, u roku 4-6 sekundi izaci ce prva kap, a 25 sekundi kasnije dobit cete vau savrenu alicu kave. Kada istjece u cijelosti, na povrini napitka trebala bi se pojaviti krema boje ljenjaka.

Nekoliko savjeta

Strpljenje i vjeba kljucni su za postizanje tog cuda kojeg zovemo espresso. Ucenje mora predstavljati zadovoljstvo, a ne teret kojega se elite na brzinu rijeiti. Uceci moemo ovladati praksom.

Filtri sita i draci za filtre moraju biti topli. Idealno je najprije pripremiti espresso, i zatim pustiti vodu da otjece nekoliko minuta; ali, moguce je i zagrijati filtre vrelom vodom, te ih zatim dobro posuiti.

Za dobar espresso alica mora biti topla (oko 60) i klasicnoga oblika, to omogucuje da krema izade na povrinu.

Drite na umu da je, izmedu pripreme svake kave, potrebno obaviti "ispiranje", odn. otkloniti drac za filtar s grupe i pustiti vodu da tece (voda bi mogla sadrati tragove kave i pritom ostaviti neugodan okus u ustima nakon ispijanja napitka) nekoliko sekundi ili barem do onoga trenutka kada postane bezbojna.

Najvaniji savjet: posluujte kavu s osmjehom!